Jakość UMF™
Uporządkujmy fakty
Nie każdy miód manuka jest taki sam, nawet jeśli posiada certyfikat branżowy. Niecertyfikowany miód manuka może różnić się czystością i może być zmieszany z innymi składnikami roślinnymi. Aby upewnić się co do jakości miodu manuka, sprawdź, skąd pochodzi miód, kto go wyprodukował, a także ocenę UMF™ (Unique Mānuka Factor) i DHA. Im wyższa ocena, tym lepszy miód.

Po czym poznam, czy to prawdziwy miód manuka?
Pszczoły zbierają nektar z kwiatów jako pożywienie. Pszczoły mogą swobodnie latać do każdego kwiatu, który wybiorą, aby zebrać nektar i zabrać go z powrotem do ula. Z tego powodu jest wysoce prawdopodobne, że ul, który produkuje miód manuka, może być również zmieszany z innym nektarem. Jest to bardziej prawdopodobne, gdy ule znajdują się na obszarach, na których rosną różne rośliny kwiatowe.
Aby zapewnić, że miód oznaczony jako manuka rzeczywiście zawiera znaczące ilości manuki, rząd Nowej Zelandii ustanawia kryteria testowania autentyczności miodu manuka jedno- i wielokwiatowego.
Zweryfikowany przez naukę
Prawdziwy miód manuka można zmierzyć pod kątem poziomu metyloglioksalu (MGO) i dihydroksyacetonu (DHA). Im wyższy poziom tych właściwości, tym wyższy poziom aktywności antybakteryjnej dostępnej w miodzie. Niezależne testy weryfikują poziomy tych związków znalezionych w naszym miodzie, aby upewnić się, że jest tym, za co się podaje.
Nie tylko niezależne akredytacje i testy weryfikują czystość naszego miodu. Ule Naki Honey jest zanurzony w tak odległym obszarze, że docieramy tam helikopterem, a jedynym pyłkiem dostępnym w promieniu wielu kilometrów jest manuka.
Naki Honey to miód bogaty w składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające oraz bogaty w DHA, które zachowują stan drogocennych poziomów metyloglioksalu. Zdolność manuki do zachowania tej mocy sprawia, że jest ona poszukiwany między innymi jako środek leczniczy do gojenia i leczenia ran. Obecnie miód manuka jest stosowany w leczeniu ran, a także problemów trawiennych i immunologicznych.
Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne manuki są weryfikowane przez analizy naukowe, a jej zdolność do zapewnienia korzystnego wsparcia leczniczego jest akceptowana przez medycynę konwencjonalną.

Zrozumienie UMF™
UMF™ (Unique Mānuka Factor) to uznawany na całym świecie system oceny, który daje pewność, że kupujesz wysokiej jakości miód manuka od licencjonowanego producenta. UMF™ odnosi się do naturalnego antyseptycznego nadtlenku wodoru wytwarzanego podczas zbierania nektaru przez pszczoły, a także poziomów MGO, DHA i Leptospermum znajdujących się w miodzie.

Ocena UMF™ naszego miodu waha się od 12+ UMF™ do 20+ UMF™. Liczba ta wskazuje poziom korzystnych substancji zawartych w miodzie. Produkujemy miód z niższym poziomem manuki, ponieważ nie każdy potrzebuje lub chce wyższej mocy manuki (20+). Niezależnie od tego, którą ocenę UMF™ wybierzesz, możesz mieć pewność, że manuka Naki Honey jest najczystszej jakości i pochodzi z naszych uli zlokalizowanych wśród dzikich roślin manuka Taranaki.
Aby uzyskać więcej informacji na temat jakości i poziomów metyloglioksalu wymaganych do klasyfikacji UMF™, przeczytaj osystemie klasyfikacji UMF™ dla manuki tutaj (w języku angielskim).