O miodzie manuka
Manuka jest bardzo popularnym miodem ze względu na swój smak i zawarte w nim składniki korzystne dla zdrowia. Prawdziwy miód manuka może pochodzić tylko z jednego miejsca – Nowej Zelandii.

Czym jest miód manuka i w jaki sposób pomaga naszemu zdrowiu?
Pochodzące z Nowej Zelandii pszczoły zapylają kwiat manuka – leptospermum sztywne. Manuka występuje głownie w Nowej Zelandii i Australii. Jest to niewymagająca roślina drzewiasta uprawiana ze względu na swoje kwiaty, które niedawno okazały się mieć szereg właściwości leczniczych.
Dlatego też ludzie spożywają miód manuka nie tylko jako przysmak, ale także używają go do okładów, a także w przypadku poniższych problemów zdrowotnych:
- Refluks
- Refluks żołądkowo-przełykowy
- Trądzik
- Wrzody
- Gojenie ran
- Pielęgnacja skóry
Opublikowano kilka badań dotyczących stosowania miodu manuka w ramach profilaktyki. Badania wykazały, że miód manuka maw szczególności następujące właściwości zdrowotne:
- przeciwzapalne
- przeciwutleniające
- antybakteryjne
- grzybobójcze
Choroby, w których pomaga miód manuka
Refluks
Miód manuka jest często stosowany jako domowe lekarstwo na różne problemy trawienne, w tym refluks.
Ponadto, według serwisu MayoClinic.com, nawet 50% światowej populacji może być zakażona bakterią Helicobacter pylori (H. pylori). Powoduje ona różne problemy trawienne, a nawet wrzody.
Jedno z badań wykazało, że miód manuka jest skuteczny w leczeniu infekcji żołądkowo-jelitowych, które powstają właśnie ze względu na obecność bakterii H. pylori. Taka infekcja jest następnie przyczyną wrzodów trawiennych. Badania przeprowadzone przez Linus Pauling Institute wykazały, że miód z kwiatów rośliny manuka może działać profilaktycznie, ponieważ zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii w przewodzie pokarmowym.
Gojenie ran
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwbakteryjne miodu manuka mogą wspierać nasz organizm w gojeniu się ran i zapobiegać infekcjom.
Miód manuka zawiera również duże ilości nadtlenku wodoru. Dzięki swojej osmolarności i kwasowości, jego skład chemiczny wspomaga gojenie się ran. Wciąż jesteśmy na stosunkowo wczesnym etapie, ale badania zostały już opublikowane, a ich wyniki wyglądają bardzo obiecująco.
Gronkowiec złocisty (MRSA)
Podobnie jak w przypadku leczenia ran, właściwości przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe miodu manuka mogą być bardzo skuteczne również w leczeniu chorób grzybiczych i ogólnych chorób bakteryjnych. Badania wykazały, że może on nawet skutecznie zwalczać gronkowca złocistego (MRSA).
Niestety, infekcje takie jak MRSA mogą być śmiertelne. Badania wykazały, że miód z manuki bezpośrednio zmniejsza produkcję bakterii MRSA.
Egzema i trądzik
Naukowcy udowodnili już, że miód manuka faktycznie zmniejsza reakcje zapalne naszej skóry. Co więcej, miód manuka ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które pomaga złagodzić często nieprzyjemne objawy i skutki samej egzemy.
Miód manuka wykazuje pozytywne wyniki jako środek wspomagający pielęgnację skóry u osób cierpiących na trądzik. Nasz miód manuka jest również naturalnym środkiem zmiękczającym. Właściwości te pomagają w utrzymaniu zdrowego stanu skóry.
Wśród użytkowników miodu manuka są tacy, którzy stosują miód bezpośrednio na skórę. Inni stosują produkty kosmetyczne, których jednym z głównych składników jest miód. Dodatkowymi zaletami miodu są również witaminy i właściwości przeciwutleniające miodu manuka. Przeciwutleniacze i witaminy zawarte w miodzie manuka mogą również pomóc w zapobieganiu powstawania zmarszczek lub w ograniczeniu ich powstawania.